Selamat Singgah!

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke FunCrayons. Blog ini menyediakan material/bahan belajar tambahan untuk para pelajar kelas tuisyen kami. Kami dengan rendah diri ingin berkongsi dengan kalian semua.

Suka diingatkan di sini, apa yang kami kongsikan di sini ialah bahan-bahan yang kami rasakan sesuai dan dapat membimbing murid/pelajar. Blog ini tidak menawarkan khidmat untuk memberi nota penuh atau menyediakan karangan lengkap untuk menyiapkan tugasan sekolah mana-mana pelajar. Mohon budi bicara kalian agar tidak meninggalkan komen-komen yang tidak bermoral.

Gunakan bahan di blog ini sewajarnya dan dapatkan sumber rujukan lain untuk membantu anda belajar. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang masalah atau kesulitan yang anda alami ekoran bergantung sepenuhnya pada isi kandungan blog ini.

Jika ada masalah dengan sebarang pautan di blog ini, sila maklumkan kepada kami di ruangan komen entri berkenaan.

Ahad, Januari 17, 2010

Barangan Tempatan Lebih Baik daripada Barangan Import


Pendahuluan
Huraikan apa itu barangan tempatan dan barangan import.
Kecenderungan masyarakat Malaysia membeli barangan buatan import berbanding barangan buatan Malaysia.

 • barangan tempatan - produk Malaysia - harga barangan jauh lebih murah jika hendak dibandingkan dengan barangan import - pembelian barangan buatan Malaysia tidak dikenakan cukai
 • kualiti barangan buatan Malaysia setanding dengan barangan import - pembelian yang berbaloi - untuk apa membeli barangan import sekiranya kita boleh mendapat barangan tempatan dengan harga yang jauh lebih murah
 • Produk tempatan lebih terjamin - pengguna tidak perlu ragu-ragu apabila membeli barangan buatan Malaysia terutamanya produk makanan - produk bersih dan suci - menepati piawaian yang telah ditetapkan oleh kerajaan
 • mengawal ekonomi keluarga - boleh berjimat dan menyimpan - memantapkan ekonomi negara - aliran mata wang ke luar negara dapat dikawal
 • barangan tempatan lebih memenuhi permintaan pengguna berbanding produk import kerana barangan tersebut dihasilkan mengikut ciri-ciri tempatan yang bersesuaian dengan citarasa pengguna.
 • membentuk jiwa patriotik rakyat Malaysia

Penutup
Belilah barangan buatan tempatan - patut berbangga dengan produk keluaran Malaysia - perlu menyokong produk Malaysia sekaligus membantu sektor perkilangan negara ini.
Dapatkan kerangka karangan yang lain di sini - KOMPILASI KERANGKA KARANGAN MENGIKUT TEMA.


5 ulasan:

 1. Karangan yg.baik tetapi yg.barangan import , point tu bileh tambah sedikit . TK ~ =]

  BalasPadam
 2. Rangka karangan yg sangat baik

  BalasPadam
 3. sangat bagus

  BalasPadam
 4. Karangan yg baik mungkin boleh menambahkan lagi sedikit peribahasa

  BalasPadam
 5. Terima kasih.. Rangka yg amat membantu saya..

  BalasPadam

Elakkan meninggalkan komen sebagai Anonymous/Tanpa Nama. Pilih 'Nama/URL', isikan nama (Tidak perlu isikan URL) dan tekan 'Teruskan'.

Follow by Email