Selamat Singgah!

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke FunCrayons. Blog ini menyediakan material/bahan belajar tambahan untuk para pelajar kelas tuisyen kami. Kami dengan rendah diri ingin berkongsi dengan kalian semua.

Suka diingatkan di sini, apa yang kami kongsikan di sini ialah bahan-bahan yang kami rasakan sesuai dan dapat membimbing murid/pelajar. Blog ini tidak menawarkan khidmat untuk memberi nota penuh atau menyediakan karangan lengkap untuk menyiapkan tugasan sekolah mana-mana pelajar. Mohon budi bicara kalian agar tidak meninggalkan komen-komen yang tidak bermoral.

Gunakan bahan di blog ini sewajarnya dan dapatkan sumber rujukan lain untuk membantu anda belajar. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang masalah atau kesulitan yang anda alami ekoran bergantung sepenuhnya pada isi kandungan blog ini.

Jika ada masalah dengan sebarang pautan di blog ini, sila maklumkan kepada kami di ruangan komen entri berkenaan.

Selasa, Februari 09, 2010

Faedah Menyertai Aktiviti Kokurikulum

Pendahuluan
- Aktiviti kokurikulum mendatangkan banyak faedah kepada murid/pelajar - terutama sekali dalam pembentukan sahsiah

Isi - isi
Dapat menonjolkan bakat dan kebolehan seseorang murid/pelajar melalui aktiviti yang disertai. [Berikan contoh yang sesuai - Kelab Muzik/Pancaragam - menyerlahkan kemahiran pelajar bermain alat muzik]

Berpeluang belajar sesuatu yang baru dan menarik setiap hari. [Contoh - mempelajari teknik ikatan tali dalam Persatuan Pengakap dan pertolongan cemas melalui Persatuan Bulan Sabit Merah.]

Menyihatkan badan - menyertai aktiviti kokurikulum yang berbentuk permainan - menjadikan badan lebih cergas [Beri contoh]

Melatih murid/pelajar agar lebih berdisiplin - menyertai kelab & persatuan - mereka perlu mematuhi peraturan dan perlembagaan sesuatu persatuan atau kelab - turut belajar mentaati perintah ketua - belajar menerima arahan

Memupuk semangat bekerjasama - aktiviti kokurikulum yang dijalankan kebiasaannnya memerlukan penyertaan ahli pasukan secara berkumpulan - belajar menyesuaikan diri dengan ahli-ahli lain demi menjayakan sesuatu aktiviti.

Menanam sikap saling menghormati sesama ahli pasukan - menghargai peranan setiap ahli
Menonjolkan bakat kepimpinan dalam diri - memegang jawatan dalam persatuan dan kelab [Berikan contoh] menerapkan nilai tanggungjawab dalam diri - menyediakan pelajar agar dapat menjadi pemimpin di masa akan datang.

Menyemai keyakinan dan keberanian dalam diri pelajar - perlu percaya pada diri masing-masing dalam mengendalikan sesebuah persatuan atau kelab.

Pelajar dapat memanfaatkan masa sebaiknya - melakukan perkara yang lebih berfaedah - tidak terdedah dengan anasir yang tidak sihat.

Penutup
- Menyertai aktiviti kokutikulum - aktiviti yang sihat dan mendatangkan pelbagai kebaikan - melahirkan insan yang seimbang dari segi emosi, rohani, intelek dan jasmani.Dapatkan kerangka karangan yang lain di sini - KOMPILASI KERANGKA KARANGAN MENGIKUT TEMA.

2 ulasan:

  1. bag0s !
    saya p0n ambik sikit-2 untuk pidato sp0ntan dekat sch0ol nanti !
    than's

    BalasPadam

Elakkan meninggalkan komen sebagai Anonymous/Tanpa Nama. Pilih 'Nama/URL', isikan nama (Tidak perlu isikan URL) dan tekan 'Teruskan'.

Follow by Email