Selamat Singgah!

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke FunCrayons. Blog ini menyediakan material/bahan belajar tambahan untuk para pelajar kelas tuisyen kami. Kami dengan rendah diri ingin berkongsi dengan kalian semua.

Suka diingatkan di sini, apa yang kami kongsikan di sini ialah bahan-bahan yang kami rasakan sesuai dan dapat membimbing murid/pelajar. Blog ini tidak menawarkan khidmat untuk memberi nota penuh atau menyediakan karangan lengkap untuk menyiapkan tugasan sekolah mana-mana pelajar. Mohon budi bicara kalian agar tidak meninggalkan komen-komen yang tidak bermoral.

Selasa, Februari 09, 2010

Faedah Menyertai Aktiviti Kokurikulum

Pendahuluan
- Aktiviti kokurikulum mendatangkan banyak faedah kepada murid/pelajar - terutama sekali dalam pembentukan sahsiah

Isi - isi
Dapat menonjolkan bakat dan kebolehan seseorang murid/pelajar melalui aktiviti yang disertai. [Berikan contoh yang sesuai - Kelab Muzik/Pancaragam - menyerlahkan kemahiran pelajar bermain alat muzik]

Berpeluang belajar sesuatu yang baru dan menarik setiap hari. [Contoh - mempelajari teknik ikatan tali dalam Persatuan Pengakap dan pertolongan cemas melalui Persatuan Bulan Sabit Merah.]

Menyihatkan badan - menyertai aktiviti kokurikulum yang berbentuk permainan - menjadikan badan lebih cergas [Beri contoh]

Melatih murid/pelajar agar lebih berdisiplin - menyertai kelab & persatuan - mereka perlu mematuhi peraturan dan perlembagaan sesuatu persatuan atau kelab - turut belajar mentaati perintah ketua - belajar menerima arahan

Memupuk semangat bekerjasama - aktiviti kokurikulum yang dijalankan kebiasaannnya memerlukan penyertaan ahli pasukan secara berkumpulan - belajar menyesuaikan diri dengan ahli-ahli lain demi menjayakan sesuatu aktiviti.

Menanam sikap saling menghormati sesama ahli pasukan - menghargai peranan setiap ahli
Menonjolkan bakat kepimpinan dalam diri - memegang jawatan dalam persatuan dan kelab [Berikan contoh] menerapkan nilai tanggungjawab dalam diri - menyediakan pelajar agar dapat menjadi pemimpin di masa akan datang.

Menyemai keyakinan dan keberanian dalam diri pelajar - perlu percaya pada diri masing-masing dalam mengendalikan sesebuah persatuan atau kelab.

Pelajar dapat memanfaatkan masa sebaiknya - melakukan perkara yang lebih berfaedah - tidak terdedah dengan anasir yang tidak sihat.

Penutup
- Menyertai aktiviti kokutikulum - aktiviti yang sihat dan mendatangkan pelbagai kebaikan - melahirkan insan yang seimbang dari segi emosi, rohani, intelek dan jasmani.

2 ulasan:

  1. bag0s !
    saya p0n ambik sikit-2 untuk pidato sp0ntan dekat sch0ol nanti !
    than's

    BalasPadam

Elakkan meninggalkan komen sebagai Anonymous/Tanpa Nama. Pilih 'Nama/URL', isikan nama (Tidak perlu isikan URL) dan tekan 'Teruskan'.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email