Selamat Singgah!

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke FunCrayons. Blog ini menyediakan material/bahan belajar tambahan untuk para pelajar kelas tuisyen kami. Kami dengan rendah diri ingin berkongsi dengan kalian semua.

Suka diingatkan di sini, apa yang kami kongsikan di sini ialah bahan-bahan yang kami rasakan sesuai dan dapat membimbing murid/pelajar. Blog ini tidak menawarkan khidmat untuk memberi nota penuh atau menyediakan karangan lengkap untuk menyiapkan tugasan sekolah mana-mana pelajar. Mohon budi bicara kalian agar tidak meninggalkan komen-komen yang tidak bermoral.

Gunakan bahan di blog ini sewajarnya dan dapatkan sumber rujukan lain untuk membantu anda belajar. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang masalah atau kesulitan yang anda alami ekoran bergantung sepenuhnya pada isi kandungan blog ini.

Jika ada masalah dengan sebarang pautan di blog ini, sila maklumkan kepada kami di ruangan komen entri berkenaan.

Khamis, Oktober 13, 2011

Kerangka Karangan - Disiplin Asas Kejayaan

Soalan:
Anda ingin menulis sebuah rencana yang akan dimuatkan dalam majalah sekolah anda. Tajuk rencana itu 'Disiplin Asas Kejayaan Pelajar'. Tulis rencana itu.


Pengenalan:
Memang tidak dapat dinafikan bahawa disiplin penting bagi seseorang pelajar - tulang belakang untuk mencapai kejayaan - disiplin dalam diri perlu dipraktikkan sepanjang masa.

Isi-isi:
  • Mengikut segala peraturan sekolah – menjadi pelajar baik/contoh - melicinkan proses pengajaran dan pembelajaran, tidak terlibat dengan sebarang salah laku – melatih diri supaya menggunakan masa yang terluang di sekolah dengan baik – contoh: ulangkaji, pergi ke perpustakaan.
  • Mendisiplinkan diri ketika di dalam kelas - mengikut segala pengajaran guru dengan penuh tumpuan dan penelitian – fokus di dalam kelas – bertanya sekiranya tidak faham
  • Mendisiplinkan diri ketika di rumah - menyediakan jadual  belajar yang munasabah dan mematuhi jadual berkenaan dengan tekun dan gigih - menyiapkan segala tugasan  yang diberikan oleh guru dalam jangka masa yang diberi - menyediakan nota dan mengulang kaji – tidak mengamalkan sikap membuat kerja di saat – saat akhir – elakkan menangguh sesuatu tugas
  • Mendisiplinkan diri ketika bersama rakan - rakan - menjaga pergaulan - membataskan diri agar tidak terlibat dengan gejala negatif/tidak sihat seperti merokok, lepak, ponteng sekolah dan dadah/pil khayal - bijak menggunakan akal fikiran - jauhi rakan-rakan yang boleh bawa pengaruh buruk
  • Mengawal diri dan tingkah laku secara keseluruhan - mengikut segala ajaran agama, patuh dan taat pada nasihat ibu bapa & guru, belajar menghargai diri sendiri
Penutup:
Disiplin membolehkan seseorang pelajar menuju ke arah kecemerlangan dan menjadi seorang insan yang sempurna - pilihan terletak dalam tangan sendiri - sudah terbukti - hanya dengan disiplin yang tinggi sesebuah kejayaan akan dapat dicapai.

*Jangan lupa gunakan peribahasa yang sesuai ketika mengolah isi-isi karangan.Dapatkan kerangka karangan yang lain di sini - KOMPILASI KERANGKA KARANGAN MENGIKUT TEMA.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Elakkan meninggalkan komen sebagai Anonymous/Tanpa Nama. Pilih 'Nama/URL', isikan nama (Tidak perlu isikan URL) dan tekan 'Teruskan'.

Follow by Email