Selamat Singgah!

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke FunCrayons. Blog ini menyediakan material/bahan belajar tambahan untuk para pelajar kelas tuisyen kami. Kami dengan rendah diri ingin berkongsi dengan kalian semua.

Suka diingatkan di sini, apa yang kami kongsikan di sini ialah bahan-bahan yang kami rasakan sesuai dan dapat membimbing murid/pelajar. Blog ini tidak menawarkan khidmat untuk memberi nota penuh atau menyediakan karangan lengkap untuk menyiapkan tugasan sekolah mana-mana pelajar. Mohon budi bicara kalian agar tidak meninggalkan komen-komen yang tidak bermoral.

Gunakan bahan di blog ini sewajarnya dan dapatkan sumber rujukan lain untuk membantu anda belajar. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang masalah atau kesulitan yang anda alami ekoran bergantung sepenuhnya pada isi kandungan blog ini.

Jika ada masalah dengan sebarang pautan di blog ini, sila maklumkan kepada kami di ruangan komen entri berkenaan.

Selasa, Julai 23, 2013

Kosa Kata - 'murtabak' atau 'martabak'?
Ejaan yang tepat - 'martabak'.

'martabak' bermaksud sejenis makanan seperti roti canai tetapi ber­lapis, dibubuh daging cencang, telur, rempah, bawang, dan sebagainya.

(Sumber: Kamus Dewan Edisi Keempat)

Contoh Ayat:
  • Zarina membeli empat keping murtabak ayam di Bazar Ramadhan petang semalam. (SALAH)
  • Zarina membeli empat keping martabak ayam di Bazar Ramadhan petang semalam. (BETUL)

INGAT, ejaan yang betul ialah 'martabak', bukan 'murtabak' atau 'mertabak'.

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan

    Elakkan meninggalkan komen sebagai Anonymous/Tanpa Nama. Pilih 'Nama/URL', isikan nama (Tidak perlu isikan URL) dan tekan 'Teruskan'.

    Follow by Email