Selamat Singgah!

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke FunCrayons. Blog ini menyediakan material/bahan belajar tambahan untuk para pelajar kelas tuisyen kami. Kami dengan rendah diri ingin berkongsi dengan kalian semua.

Suka diingatkan di sini, apa yang kami kongsikan di sini ialah bahan-bahan yang kami rasakan sesuai dan dapat membimbing murid/pelajar. Blog ini tidak menawarkan khidmat untuk memberi nota penuh atau menyediakan karangan lengkap untuk menyiapkan tugasan sekolah mana-mana pelajar. Mohon budi bicara kalian agar tidak meninggalkan komen-komen yang tidak bermoral.

Gunakan bahan di blog ini sewajarnya dan dapatkan sumber rujukan lain untuk membantu anda belajar. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang masalah atau kesulitan yang anda alami ekoran bergantung sepenuhnya pada isi kandungan blog ini.

Jika ada masalah dengan sebarang pautan di blog ini, sila maklumkan kepada kami di ruangan komen entri berkenaan.

Isnin, September 02, 2013

Kerangka Karangan - Faedah Berkebun/Bercucuk tanam di RumahPendahuluan
berkebun - bertani mengusahakan tanah - banyak faedah/kebaikan

Isi-isi
 • Tanah atau kawasan lapang di sekitar rumah boleh dimanfaatkan untuk berkebun. Dengan itu, kawasan tersebut tidak akan terbiar begitu sahaja.
 •  Berkebun boleh dijadikan aktiviti mengisi masa lapang atau terluang - hobi yang bermanfaat - masa digunakan sebaiknya.
 • Berkebun dapat menjimatkan perbelanjaan harian kerana hasil tanaman seperti sayur-sayuran tidak perlu dibeli - seisi keluarga akan dapat menikmati hasil tanaman yang segar dan berkhasiat – bebas dari bahan kimia berlebihan yang boleh menjejaskan kesihatan.
 • Sekiranya berkebun dilakukan bersama ahli keluarga, ini dapat mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan - meluangkan masa berkualiti bersama keluarga - dekat dengan alam sekitar
 • Berkebun mengeluarkan peluh dan boleh dianggap sebagai aktiviti senaman yang boleh menyihatkan badan.
 • Menanam tumbuhan hiasan seperti pokok bunga dapat mencantikkan lagi kawasan persekitaran rumah.

Penutup
berbakti pada tanah - boleh mendatangkan hasil yang lumayan - kita sendiri yang akan menikmati ganjarannya


Dapatkan kerangka karangan yang lain di sini - KOMPILASI KERANGKA KARANGAN MENGIKUT TEMA.5 ulasan:

 1. bagusssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss

  BalasPadam
 2. Bagus banyak ya...

  BalasPadam

Elakkan meninggalkan komen sebagai Anonymous/Tanpa Nama. Pilih 'Nama/URL', isikan nama (Tidak perlu isikan URL) dan tekan 'Teruskan'.

Follow by Email