Selamat Singgah!

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke FunCrayons. Blog ini menyediakan material/bahan belajar tambahan untuk para pelajar kelas tuisyen kami. Kami dengan rendah diri ingin berkongsi dengan kalian semua.

Suka diingatkan di sini, apa yang kami kongsikan di sini ialah bahan-bahan yang kami rasakan sesuai dan dapat membimbing murid/pelajar. Blog ini tidak menawarkan khidmat untuk memberi nota penuh atau menyediakan karangan lengkap untuk menyiapkan tugasan sekolah mana-mana pelajar. Mohon budi bicara kalian agar tidak meninggalkan komen-komen yang tidak bermoral.

Gunakan bahan di blog ini sewajarnya dan dapatkan sumber rujukan lain untuk membantu anda belajar. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang masalah atau kesulitan yang anda alami ekoran bergantung sepenuhnya pada isi kandungan blog ini.

Jika ada masalah dengan sebarang pautan di blog ini, sila maklumkan kepada kami di ruangan komen entri berkenaan.

Khamis, Mac 19, 2015

Kerangka Karangan - Kesan Negatif Pembalakan Haram Terhadap Alam Sekitar

Pendahuluan:

  • Apa itu pembalakan haram - aktiviti penebangan balak secara tidak terancang - semakin berleluasa - mendatangkan pelbagai kesan negatif terhadap alam sekitar.


Isi-isi:

  • Memusnahkan flora dan fauna - habitat terancam dan musnah - banyak haiwan dan tumbuhan mati disebabkan pembalakan yang tidak terkawal - rantai makanan dan siratan makanan populasi terganggu
  • Memusnahkan kawasan tadahan hujan - hutan bertindak sebagai span yang menyerap air hujan - kemudian mengalirkan air hujan perlahan-lahan ke sungai - sumber air. Tiadanya kawasan tadahan air, akibatnya sumber air untuk kegunaan penduduk akan berkurang
  • Menyebabkan berlakunya bencana alam - pokok-pokok di hutan memainkan fungsi mencengkam bumi - pembalakan haram - hutan jadi gondol dan terbuka - hakisan dan tanah runtuh - mengancam keselamatan penduduk di kawasan berhampiran.
  • Meningkatkan suhu dunia - hutan mempunyai kesan penyejukan semula jadi, dapat mengurangkan kandungan karbon di atmosfera melalui proses fotosintesis - pembalakan tidak terancang - menyumbang kepada masalah pemanasan global

Penutup:
  • Pembalakan haram amat merugikan - membawa kesan buruk - langkah sewajarnya patut diambil untuk mengawal aktiviti ini - pokok balak mengambil masa bertahun-tahun untuk matang/membesar - perlu bertindak elakkan sumber hutam daripada terus terancamDapatkan kerangka karangan yang lain di sini - KOMPILASI KERANGKA KARANGAN MENGIKUT TEMA.

2 ulasan:

Elakkan meninggalkan komen sebagai Anonymous/Tanpa Nama. Pilih 'Nama/URL', isikan nama (Tidak perlu isikan URL) dan tekan 'Teruskan'.

Follow by Email