Selamat Singgah!

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke FunCrayons. Blog ini menyediakan material/bahan belajar tambahan untuk para pelajar kelas tuisyen kami. Kami dengan rendah diri ingin berkongsi dengan kalian semua.

Suka diingatkan di sini, apa yang kami kongsikan di sini ialah bahan-bahan yang kami rasakan sesuai dan dapat membimbing murid/pelajar. Blog ini tidak menawarkan khidmat untuk memberi nota penuh atau menyediakan karangan lengkap untuk menyiapkan tugasan sekolah mana-mana pelajar. Mohon budi bicara kalian agar tidak meninggalkan komen-komen yang tidak bermoral.

Gunakan bahan di blog ini sewajarnya dan dapatkan sumber rujukan lain untuk membantu anda belajar. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang masalah atau kesulitan yang anda alami ekoran bergantung sepenuhnya pada isi kandungan blog ini.

Jika ada masalah dengan sebarang pautan di blog ini, sila maklumkan kepada kami di ruangan komen entri berkenaan.

Sabtu, September 26, 2015

Ulang Kaji PT3 Bahasa Malaysia - Kesalahan Ejaan (Bahagian 3)


Dalam petikan di bawah ini terdapat tiga kesalahan ejaan. Kenal pasti dan betulkan kesalahan tersebut. Anda tidak perlu menyalin petikan itu semula.

Petikan 1

Graduan perlu bersedia agar lebih berdaya saing untuk mendepani dunia pekerjaan dan karenah sesetengah organisasi. Harga serelong kesabaran hasil daripada minat yang mendalam ketika mengharungi alam pengajian perlu dimantapkan lagi apabila memasuki alam pekerjaan. Minda yang positive perlu dipupuk sebelum menyusuri alam kerjaya agar mereka lebih bersedia menerima cabaran dunia kerjaya yang lebih mencabar.


Petikan 2

Amira ialah pelajar yang datang dari keluarga susah kerana ayahnya hanya seorang penorih getah. Ayahnya terpaksa bekerja siang dan malam demi mencari pedapatan lebih semata-mata untuk menyediakan keperluan pelajaran anak-anak. Tidak suka melakukan perkara yang sia-sia, Amira memanfaatkan masa lapangnya dengan membuat kerja rumah dan mengulangkaji pelajaran.


Petikan 3

Atau sindiran dan keiklasan telah bergumpal menjadi satu, Cikgu Harun tidak tahu. Namun sesuatu yang pasti, setiap kali bungkusan itu sampai, Cikgu Harun pun terkesima, membiarkan diri hanyut dalam arus ingatan ke zaman awal menjadi pendidik di sebuah kampung pendalaman. Lebih tiga dekad yang lalu, ketika kedaifan masih menjadi sinonim dengan kehidupan marhain di luar bandar.


Petikan 4

Mendengar basikal tua datuk berkeriyut di halaman, embah cepat-cepat berlari ke dapur dan membuka pintu. Tidak lama, datuk sampai di hadapan tangga yang curam dan embah turun hingga ke pertengahhan tangga. Datuk menyurung basikal ke atas dan segera disambut oleh embah.


Petikan 5

Sikap sesetengah pengguna jalan raya di bandar raya memburukan keadaan. Ada pemandu yang tidak mematuhi peraturan seperti meletak kenderaan sesuka-hati dan juga memotong di sebelah kiri. Sikap negative ini perlu dikikis kerana boleh membawa padah dan menyusahkan pihak lain.Semak jawapan dan dapatkan latihan kesalahan ejaan yang lain di sini.

Cuba buat latihan-latihan di bawah juga.


2 ulasan:

  1. bagi jawapan untuk petikan satu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dapatkan jawapan penuh di http://lynk.my/I4Kr

      Padam

Elakkan meninggalkan komen sebagai Anonymous/Tanpa Nama. Pilih 'Nama/URL', isikan nama (Tidak perlu isikan URL) dan tekan 'Teruskan'.

Follow by Email