Selamat Singgah!

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke FunCrayons. Blog ini menyediakan material/bahan belajar tambahan untuk para pelajar kelas tuisyen kami. Kami dengan rendah diri ingin berkongsi dengan kalian semua.

Suka diingatkan di sini, apa yang kami kongsikan di sini ialah bahan-bahan yang kami rasakan sesuai dan dapat membimbing murid/pelajar. Blog ini tidak menawarkan khidmat untuk memberi nota penuh atau menyediakan karangan lengkap untuk menyiapkan tugasan sekolah mana-mana pelajar. Mohon budi bicara kalian agar tidak meninggalkan komen-komen yang tidak bermoral.

Gunakan bahan di blog ini sewajarnya dan dapatkan sumber rujukan lain untuk membantu anda belajar. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang masalah atau kesulitan yang anda alami ekoran bergantung sepenuhnya pada isi kandungan blog ini.

Jika ada masalah dengan sebarang pautan di blog ini, sila maklumkan kepada kami di ruangan komen entri berkenaan.

Sabtu, Mac 05, 2016

Jawapan Ulang Kaji PT3 Bahasa Malaysia - Peribahasa (Bahagian 9)

Ulang Kaji PT3 Bahasa Malaysia - Peribahasa (Bahagian 9)

Nyatakan maksud peribahasa yang bercetak tebal dalam ayat-ayat di bawah.

  1. Kamil seorang pengawas sekolah yang berdedikasi. Dia tidak mahu lepas tangan terhadap tugas yang diamanahkan kepadanya.  Maksud: Tidak mahu mengambil tahu, tidak mahu bertanggungjawab dalam sesuatu perkara.
  2. Persahabatan Munif dan Ammar amat rapat ibarat isi dengan kuku sejak mereka di bangku sekolah lagi. Maksud: Perhubungan yang rapat, akrab.
  3. Keisha umpama layang-layang putus tali selepas ibu bapanya meninggal dunia dalam nahas jalan raya. Maksud: Tidak berdaya/berupaya. Menyerahkan nasib pada takdir.
  4. Pasangan mempelai yang diraikan itu bagai pinang dibelah dua kerana kedua-duanya sungguh sepadan. Maksud: Pasangan yang sangat cocok, sama cantik dan sama padan.
  5. Oleh sebab ringan tulang, Pak Hamid senang mendapat rezeki dan mampu menyara keluarganya. Maksud: Rajin, gigih berusaha.
  6. Firash bersengkang mata sebelum peperiksaan kerana dia mahu mendapat keputusan yang cemerlang. Maksud: Menahan diri daripada tidur.
  7. Adik tidak duduk diam dan asyik berlari ke sana sini ibarat kera kena belacan sewaktu melawat pusat kraf tangan itu. Maksud: Tidak boleh duduk diam.
  8. Gadis itu dipilih sebagai Ratu Malaysia kerana rupa parasnya yang cantik bagai bidadari. Maksud: Rupa paras yang cantik menawan.
  9. Walaupun pekerjaan yang dilakukannya susah, Pak Ahmad tetap mahu menyelesaikannya kerana baginya alang-alang mandi biar basah. Maksud: Jika melakukan sesuatu perkara, biarlah hingga langsai.
  10. Kelakuan Lily bagai rusa masuk kampung kerana itulah pertama kali dia melancong ke luar negara. Maksud: Tercengang-cengang kehairanan.


Semak jawapan dan dapatkan latihan peribahasa yang lain di sini
Nota Peribahasa di sini

Cuba buat latihan-latihan di bawah juga.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Elakkan meninggalkan komen sebagai Anonymous/Tanpa Nama. Pilih 'Nama/URL', isikan nama (Tidak perlu isikan URL) dan tekan 'Teruskan'.

Follow by Email