Selamat Singgah!

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke FunCrayons. Blog ini menyediakan material/bahan belajar tambahan untuk para pelajar kelas tuisyen kami. Kami dengan rendah diri ingin berkongsi dengan kalian semua.

Suka diingatkan di sini, apa yang kami kongsikan di sini ialah bahan-bahan yang kami rasakan sesuai dan dapat membimbing murid/pelajar. Blog ini tidak menawarkan khidmat untuk memberi nota penuh atau menyediakan karangan lengkap untuk menyiapkan tugasan sekolah mana-mana pelajar. Mohon budi bicara kalian agar tidak meninggalkan komen-komen yang tidak bermoral.

Gunakan bahan di blog ini sewajarnya dan dapatkan sumber rujukan lain untuk membantu anda belajar. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang masalah atau kesulitan yang anda alami ekoran bergantung sepenuhnya pada isi kandungan blog ini.

Jika ada masalah dengan sebarang pautan di blog ini, sila maklumkan kepada kami di ruangan komen entri berkenaan.

Selasa, Mac 29, 2016

Nota Ayat Aktif dan Ayat Pasif

Ayat pasif ialah ayat yang terbentuk asalnya daripada ayat aktif transitif, iaitu ayat yang berisi kata kerja tetapi mengutamakan objek asal sebagai unsur yang diterangkan.

Ayat pasif dapat dikategorikan kepada:
  • Ayat Pasif Diri Pertama
  • Ayat Pasif Diri Kedua
  • Ayat Pasif DiriKetiga

Muat turun nota dalam bentuk pdf sebagai rujukan di sini.


NOTA: Penting buat pelajar menguasai topik Kata Ganti Nama Diri terlebih dahulu supaya lebih senang mengklasifikasikan ayat aktif atau ayat pasif.


Dapatkan latihan Ayat Aktif dan Ayat Pasif di sini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Elakkan meninggalkan komen sebagai Anonymous/Tanpa Nama. Pilih 'Nama/URL', isikan nama (Tidak perlu isikan URL) dan tekan 'Teruskan'.

Follow by Email