Selamat Singgah!

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke FunCrayons. Blog ini menyediakan material/bahan belajar tambahan untuk para pelajar kelas tuisyen kami. Apa yang kami kongsikan di sini ialah bahan-bahan yang kami rasakan sesuai dan dapat membimbing murid/pelajar. Ada sesetengah nota dan bahagian yang tidak lengkap.

Mohon budi bicara kalian agar tidak meninggalkan komen-komen yang tidak bermoral.

Gunakan bahan di blog ini sewajarnya dan dapatkan sumber rujukan lain untuk membantu anda belajar. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang masalah atau kesulitan yang anda alami ekoran bergantung sepenuhnya pada isi kandungan blog ini.

Jika ada masalah dengan sebarang pautan di blog ini, sila maklumkan kepada kami di ruangan komen entri berkenaan.

Sabtu, Ogos 13, 2016

Dalam Persekitaran Kata-kata, Antologi Baik Budi Indah Bahasa - Maksud Setiap Rangkap

Dalam Persekitaran Kata-kata
Baha Zain
Antologi Baik Budi, Indah Bahasa
Dapatkan kupasan karya ini di sini.

Maksud Setiap Rangkap

Rangkap 1
Terjemahan potongan Surah Ar-Rahman, ayat 3 - 4.

Rangkap 2
Tuhan menciptakan manusia disertai akal. Mengajar manusia berbicara dan berbahasa. Manusia menggunakan akal dan bahasa dari zaman ke zaman, mengikut kesesuaian perubahan yang berlaku.

Rangkap 3
Tuhan menjadikan orang Melayu dengan warna kulit sawo matang. Bangsa ini menjadi pengembara di lautan, menjelajah jauh ke pulau-pulau dan pantai-pantai.

Rangkap 4
Setiap yang ditemukan dalam pengembaraan ialah ilmu, iaitu setiap benda yang disertai perkataan yang menerangkan benda tersebut. Perkataan-perkataan yang sering disebut oleh manusia ialah seperti langit, bumi, laut, gunung, awan, hujan dan pohon. Manusia memperoleh manfaat daripada setiap ciptaan Allah maka manusia perlu beriman kepada-Nya. Manusia berpeluang untuk menambahkan ilmu dan meningkatkan keimanan melalui pembacaan kitab-kitab (yang memuatkan ilmu agama) yang dikarang pada masa lampau.

Rangkap 5
Bahasa ialah alat untuk manusia menambahkan ilmu. Dengan ilmu, manusia dapat memahami kewujudan alam semesta.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Elakkan meninggalkan komen sebagai Anonymous/Tanpa Nama. Pilih 'Nama/URL', isikan nama (Tidak perlu isikan URL) dan tekan 'Teruskan'.

Follow by Email