Selamat Singgah!

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke FunCrayons. Blog ini menyediakan material/bahan belajar tambahan untuk para pelajar kelas tuisyen kami. Kami dengan rendah diri ingin berkongsi dengan kalian semua.

Suka diingatkan di sini, apa yang kami kongsikan di sini ialah bahan-bahan yang kami rasakan sesuai dan dapat membimbing murid/pelajar. Blog ini tidak menawarkan khidmat untuk memberi nota penuh atau menyediakan karangan lengkap untuk menyiapkan tugasan sekolah mana-mana pelajar. Mohon budi bicara kalian agar tidak meninggalkan komen-komen yang tidak bermoral.

Gunakan bahan di blog ini sewajarnya dan dapatkan sumber rujukan lain untuk membantu anda belajar. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang masalah atau kesulitan yang anda alami ekoran bergantung sepenuhnya pada isi kandungan blog ini.

Jika ada masalah dengan sebarang pautan di blog ini, sila maklumkan kepada kami di ruangan komen entri berkenaan.

Ahad, Januari 22, 2017

Kerangka Karangan - Masalah Keracunan Makanan Semasa Menyertai Perkhemahan

Contoh Soalan: 
Beberapa orang pelajar di sekolah anda telah mengalami keracunan makanan ketika mengikuti Perkhemahan Muhibah antara unit beruniform.Sebagai pemberita majalah sekolah, anda diminta menulis berita tentang kejadian itu. Tulis berita itu selengkapnya.

Pendahuluan:
Format berita - tempat, tarikh - bilangan murid dan unit beruniform yang terlibat

Isi-isi penting:
  • Pengesahan pihak hospital - sebanyak 75 orang peserta perkhemahan terpaksa dikejarkan ke hospital tetapi dibenarkan pulang selepas menerima rawatan sebagai pesakit luar - pihak hospital menasihati ibu bapa agar jangan bimbang - keadaan mereka adalah stabil dan terkawal - punca keracunan - makanan dalam tin yang digunakan telah tercemar - telah luput tarikh dan berkulat
  • Tindakan pihak sekolah - pengetua telah membuat laporan tentang kejadian keracunan makanan kepada pihak polis - pihak sekolah akan memantau dari semasa ke semasa keadaan mangsa keracunan makanan termasuk para peserta yang terselamat daripada kejadian ini
  • Keterangan salah seorang peserta - para peserta sedang menjalani aktiviti kebudayaan - tiba-tiba sekumpulan peserta, iaitu lebih kurang 15 orang mengerang kesakitan dan berguling-guling menekan perut masing-masing - badan mereka berpeluh-peluh dan mulai panas
  • guru-guru yang bertugas mencuba memberikan bantuan kecemasan namun keadaan mangsa tidak menunjukkan tanda-tanda akan sembuh lalu menghubungi pihak hospital - beberapa buah ambulans tiba dan para peserta yang terbaring dikejarkan ke hospital manakala para peserta yang masih boleh bertahan dibawa oleh guru-guru


Penutup:
Penyelaras Perkhemahan Muhibah memberi jaminan bahawa tindakan yang sewajarnya akan diambil dengan mengadu kepada Persatuan Pengguna tentang insiden ini.

Dapatkan kerangka karangan yang lain di sini - KOMPILASI KERANGKA KARANGAN MENGIKUT TEMA.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Elakkan meninggalkan komen sebagai Anonymous/Tanpa Nama. Pilih 'Nama/URL', isikan nama (Tidak perlu isikan URL) dan tekan 'Teruskan'.

Follow by Email