Selamat Singgah!

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke FunCrayons. Blog ini menyediakan material/bahan belajar tambahan untuk para pelajar kelas tuisyen kami. Kami dengan rendah diri ingin berkongsi dengan kalian semua.

Suka diingatkan di sini, apa yang kami kongsikan di sini ialah bahan-bahan yang kami rasakan sesuai dan dapat membimbing murid/pelajar. Blog ini tidak menawarkan khidmat untuk memberi nota penuh atau menyediakan karangan lengkap untuk menyiapkan tugasan sekolah mana-mana pelajar. Mohon budi bicara kalian agar tidak meninggalkan komen-komen yang tidak bermoral.

Gunakan bahan di blog ini sewajarnya dan dapatkan sumber rujukan lain untuk membantu anda belajar. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang masalah atau kesulitan yang anda alami ekoran bergantung sepenuhnya pada isi kandungan blog ini.

Jika ada masalah dengan sebarang pautan di blog ini, sila maklumkan kepada kami di ruangan komen entri berkenaan.

Khamis, Mac 09, 2017

Kerangka Karangan Surat Kiriman Tidak Rasmi - Menasihati Rakan yang Mempunyai Masalah Disiplin

Soalan:
Anda mendapat tahu rakan anda terlibat dengan pelbagai masalah disiplin di sekolah selepas dia berpindah sekolah. Tulis sepucuk surat untuk menasihati rakan anda itu.

Pendahuluan:
  • format surat kiriman tidak rasmi - alamat pengirim - kata-kata penghadapan dan bertanya khabar

Isi-isi:
  • melafazkan rasa terkejut dan sedih setelah mengetahui berita daripada seorang kawan - menghadapi pelbagai masalah disiplin di sekolah baharu.
  • memahami keadaan rakan yang mungkin sukar menyesuaikan diri di tempat baru - hidup baru - cari kawan baru - tetapi, melakukan perkara-perkara yang melanggar peraturan - tidak akan dapat mengatasi masalah yang dihadapi - sebaliknya memburukkan keadaan
  • [nasihati rakan]  disiplin mesti dipatuhi - membentuk diri, menjadikan kita lebih baik, membentuk sahsiah diri
  • jika tidak berdisiplin, boleh mendatangkan masalah bukan sahaja dalam akademik, bahkan personaliti diri - orang yang tidak berdisiplin tidak akan berjaya - fikirkan masa depan
  • risiko diambil tindakan seperti gantung atau buang sekolah - rosakkan nama rakan - perjalanan  hidup masih jauh

Penutup:
mengharapkan rakan berubah sikap - demi diri sendiri dan keluarga tercinta - doakan yang terbaik buat rakan - ucapan salam

Dapatkan kerangka karangan yang lain di sini - KOMPILASI KERANGKA KARANGAN MENGIKUT TEMA.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Elakkan meninggalkan komen sebagai Anonymous/Tanpa Nama. Pilih 'Nama/URL', isikan nama (Tidak perlu isikan URL) dan tekan 'Teruskan'.

Follow by Email