Selamat Singgah!

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke FunCrayons. Blog ini menyediakan material/bahan belajar tambahan untuk para pelajar kelas tuisyen kami. Apa yang kami kongsikan di sini ialah bahan-bahan yang kami rasakan sesuai dan dapat membimbing murid/pelajar. Ada sesetengah nota dan bahagian yang tidak lengkap.

Mohon budi bicara kalian agar tidak meninggalkan komen-komen yang tidak bermoral.

Gunakan bahan di blog ini sewajarnya dan dapatkan sumber rujukan lain untuk membantu anda belajar. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang masalah atau kesulitan yang anda alami ekoran bergantung sepenuhnya pada isi kandungan blog ini.

Jika ada masalah dengan sebarang pautan di blog ini, sila maklumkan kepada kami di ruangan komen entri berkenaan.

Sabtu, Julai 15, 2017

Contoh Tafsiran Peta Lakar

Beberapa pelajar meminta kami menyertakan contoh tafsiran peta lakar kerana sukar untuk mendapatkan buku rujukan. Di bawah ini, disertakan satu contoh sebagai panduan/bimbingan. Ingat, ikut langkah-langkah mentafsir peta lakar dalam entri sebelum ini di sini.

Klik untuk paparan lebih besar.

Baca contoh tafsiran di atas. Perhatikan bagaimana ciri budaya dan ciri fizikal disalingkaitkan. Gunakan kemahiran geografi yang telah dipelajari sebelum ini : - pola petempatan, arah aliran sungai, bentuk muka bumi dan lain-lain. Sesudah itu, tulis hasil tafsiran peta anda dalam beberapa perenggan.

Dapatkan material lain Tugasan Geografi 2017 Peta Lakar di sini.

 

25 ulasan:

  1. Ok lah😬😑😠😒

    BalasPadam
  2. tafsiran peta ini buat dalam bentuk point form ke dalam bentuk karangan?tolong jawab persoalan saya secepat yang mungkin.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sudah dijelaskan di atas,...

      -->Sesudah itu, tulis hasil tafsiran peta anda dalam beberapa perenggan.

      Bukan point form.

      Padam
  3. Apa ni...tak Masuk akalah

    BalasPadam
  4. macam tak berapa lengkap lahh...kalau buat folio dapat 12/20 marks je..cikg kite cakap

    BalasPadam
    Balasan
    1. Points di atas hanya contoh tafsiran peta. Bagaimana hendak tafsir peta secara ringkas. Jika untuk folio, adik kena huraikan sendiri dalam bentuk perenggan.

      Padam
    2. TERLALU BIJAKSANA12 Julai 2018 5:49 PTG

      kalau nak lengkap...buat la sendiri

      Padam
  5. x faham la.........huhuhuhu

    BalasPadam
  6. it's really helpful
    thank you

    BalasPadam
  7. thank you againn

    BalasPadam
  8. Lansung nd faham...hahahah

    BalasPadam
  9. Thankss .. wish me luck this year for Geografi .. next week kena hantar dah ;)

    BalasPadam
  10. X faham..dlam bentuk karangan xde ke?

    BalasPadam
  11. wish me luck . esok hantar D:

    BalasPadam
  12. Kira okay lah ni,drpd blog lain langsung tak tunjuk cara² or tips. Dorg just bg,tahlah nk ckp mcm mne sbb mmg blog lain mcm takde function je. Thanks to this blog ��

    BalasPadam

Elakkan meninggalkan komen sebagai Anonymous/Tanpa Nama. Pilih 'Nama/URL', isikan nama (Tidak perlu isikan URL) dan tekan 'Teruskan'.

Follow by Email