Selamat Singgah!

Assalamualaikum. Salam Sejahtera.

Maaf. Laman ini sedang diselenggara.
Ada sesetengah entri yang mungkin tidak akan dapat diakses buat sementara waktu.


Jumaat, Januari 17, 2020

Santap Istiadat - Nota dan Kupasan

KOMSAS Tingkatan 3
Antologi - Bintang Hati

Santap Istiadat - Za'ba - Kupasan
Dapatkan maksud setiap rangkap di sini.


TEMA
Adab sopan, tatacara makan dan minum di dalam majlis perlu mengikut tertib berpandukan didikan generasi terdahulu.


PERSOALAN
  • Adap sopan dan etika ketika menjamu selera dalam sesuatu majlis atau keraian.
  • Cara-cara menjamu selera dengan betul.
  • Kepatuhan terhadap sesuatu peraturan.
  • Masyarakat Melayu yang mengutamakan tatasusila dan nilai kesopanan ketika makan dan minum.
  • Khazanah masyarakat kita yang kaya dengan peraturan berharga. 
  • Kepentingan beradab sopan ketika menjamu selera dan rahsia yang tersembunyi di sebalik sesuatu peraturan.
  • Kehebatan masyarakat zaman dahulu yang sangat menjaga adab ketika makan.

BENTUK
  • Bebas. Tidak terikat.
  • Lima rangkap
  • Tiada bilangan baris yang tetap dalam setiap rangkap.
  • Setiap baris seloka ialah masksud.
  • Setiap baris seloka mempunyai tiga hingga lima patah perkataan
  • Bilangan suku kata dalam baris setiap seloka ialah antara tujuh hingga empat belas perkataan.
  • Rima akhirnya bebas.

GAYA BAHASA
  • Asonansi
Ketujuh berkumur-kumur (Vokal u)
Di dalam riwayat zaman yang silam (Vokal a)
  • Aliterasi
Santap santun dengan aturan (Konsonan n)
Sampai ke mulut mamah perlahan (Konsonan m)
  • Anafora
Santap beradat, santap istiadat,
Santap raja di majlis kebesaran,
Santap merai, hormat-menghormati
  • Repetisi - Santap beradat, santap istiadat
  • Personifikasi
i. kelat jatuh ke rengkungan
ii.seri naik ke peroman
  • Kata ganda - hormat-menghormati, mulia-memuliakan, berkumur-kumur, buah-buahan
  • Penggunaan kata arkaik - peroman

NILAI
  1. Kepatuhan 
  2. Kesopanan
  3. Kesabaran
  4. Kesederhanaan
  5. Hormat-menghormati

PENGAJARAN
  1. Kita hendaklah mengikut peraturan ketika makan, mendahului perkara yang utama, diikuti dengan perkara-perkara selanjutnya.
  2. Kita hendaklah beradap sopan sewaktu menjamu selera.
  3. Kita perlulah makan dengan sabar dan tenang (tidak gelojoh) serta mengikut etika makan.
  4. Kita mestilah bersederhana semasa makan dengan tidak mengambil makanan secara berlebihan.
  5. Kita hendaklah saling menghormati antara satu sama lain ketika sedang menjamu selera dalam sesuatu majlis.



Dapatkan material Antologi - Bintang Hati yang lain di sini.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Elakkan meninggalkan komen sebagai Anonymous/Tanpa Nama. Pilih 'Nama/URL', isikan nama (Tidak perlu isikan URL) dan tekan 'Teruskan'.