Selamat Singgah!

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke FunCrayons. Blog ini menyediakan material/bahan belajar tambahan untuk para pelajar kelas tuisyen kami. Kami dengan rendah diri ingin berkongsi dengan kalian semua.

Suka diingatkan di sini, apa yang kami kongsikan di sini ialah bahan-bahan yang kami rasakan sesuai dan dapat membimbing murid/pelajar. Blog ini tidak menawarkan khidmat untuk memberi nota penuh atau menyediakan karangan lengkap untuk menyiapkan tugasan sekolah mana-mana pelajar. Mohon budi bicara kalian agar tidak meninggalkan komen-komen yang tidak bermoral.

Bacaan ringan: Rakyat Malaysia & 16 Jenis Nasi

Sertai Kami

Yang Menarik!

Rabu, Oktober 05, 2011

Kerangka Karangan - Langkah-langkah yang dapat dilakukan oleh remaja untuk mengelakkan diri daripada terlibat dalam gejala sosial.

Soalan:
Dunia remaja sering terdedah kepada pelbagai gejala sosial.
Bincangkan langkah-langkah yang dapat dilakukan oleh remaja untuk mengelakkan diri daripada terlibat dalam gejala sosial.
[Soalan Percubaan Negeri Johor 2009]

Pendahuluan
- saban hari disogokkan dengan berita/isu semasa - remaja terlibat dengan pelbagai masalah sosial
- kebejatan akhlak dalam kalangan remaja seolah-olah semakin sukar dibendung
- remaja sendiri perlu ada kesedaran agar tidak terjebak dengan anasir-anasir yang tidak sihat

Isi-isi
  • Melengkapkan diri dengan ilmu keagamaan - Setiap agama menggariskan penganutnya - mendekati kebaikan - menjauhi kejahatan - remaja perlu bertindak bijak untuk tahu apa yang dilarang dan dibenarkan dalam agama - apabila mempunyai pegangan agama yang kukuh - secara automatik remaja tahu membataskan diri dalam pergaulan dan gaya hidup.
  • Memperkukuh jati diri - remaja akan lebih menghargai diri sendiri - hindarkan diri daripada terlibat dengan gejala negatif [nyatakan beberapa contoh]
  • Memilih rakan sebaya yang baik - remaja lebih banyak menghabiskan masa dengan rakan sebaya - perlu bijak memilih kawan - aktiviti dan tindakan rakan-rakan akan mempengaruhi remaja - sekiranya pilih teman yang suka melepak - tidak mustahil remaja akan terlibat sama
  • Mengisi masa lapang dengan aktiviti yang berfaedah - didik diri menghargai masa - lakukan aktiviti/pilih hobi yang mendatangkan manfaat seperti membaca, bercucuk tanam, menghadiri kelas-kelas kemahiran seperti komputer/jahitan - isi masa dengan perkara yang berfaedah - tidak akan terfikir langsung untuk menghabiskan masa dengan sia-sia
  • Sentiasa mematuhi nasihat ibu bapa dan guru - orang yang lebih tua  lebih dahulu makan garam - mereka lebih berpengalaman - dengar nasihat dan teguran mereka - pada usia remaja - gagal fikir dengan baik - sentiasa berfikiran positif menerima teguran dan bimbingan
  • Mendisiplinkan diri serta mematuhi peraturan yang ditetapkan - remaja memang penuh dengan naluri ingin mencuba - jiwa remaja juga cepat memberontak jika dikongkong - perlu disiplinkan diri dan belajar mematuhi setiap peraturan dan larangan (peraturan di sekolah, di asrama atau di rumah) - membentuk diri supaya menjadi insan yang lebih baik

Kesimpulan
- remaja yang harus bertanggungjawab atas diri sendiri
- tepuk dada tanya selera - perlu bijak berfikir untuk masa depan - bukan sekadar keseronokan sementara semata-mata

12 ulasan:

  1. Balasan
    1. Assalamu'alaikum/ Salam sejahtera,

      Ini siapa?

      Padam
  2. terima kasih ya!!!!!!!!!!!!!!

    BalasPadam
  3. comel blog ni... nice and cute

    BalasPadam
  4. Kerangka karangan yg mudah dan tak memeningkan kepala :D serious best! mudah faham and dapat impress kan lagi idea dekat kepala ni ^^v bila baca jea kerangka ni, terus otak ni laju je curahkan idea smpai melimpah limpah dah ni. haha. Thanks admin blog <3

    from me :nabila rasid (:

    BalasPadam
  5. Ada tak kerangka tentang faedah bercucuk tanam???

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lihat entri terbaru http://funcrayons.blogspot.com/2013/09/kerangka-karangan-faedah.html

      Padam
  6. dewan hj ali kat mane

    BalasPadam
  7. APAKAH MAKSUD kebejatan ?:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bejat bermaksud rosak. Jadi sekiranya kita membincangkan kebejatan akhlak remaja misalnya, bermaksud kerosakan akhlak remaja.

      Padam
  8. ade tak kerangke pasal usaha-usaha membantu rakan yang sering melakukan aktiviti yang tidak berfaedah?

    BalasPadam

Elakkan meninggalkan komen sebagai Anonymous/Tanpa Nama. Pilih 'Nama/URL', isikan nama (Tidak perlu isikan URL) dan tekan 'Teruskan'.