Selamat Singgah!

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke FunCrayons. Blog ini menyediakan material/bahan belajar tambahan untuk para pelajar kelas tuisyen kami. Kami dengan rendah diri ingin berkongsi dengan kalian semua.

Suka diingatkan di sini, apa yang kami kongsikan di sini ialah bahan-bahan yang kami rasakan sesuai dan dapat membimbing murid/pelajar. Blog ini tidak menawarkan khidmat untuk memberi nota penuh atau menyediakan karangan lengkap untuk menyiapkan tugasan sekolah mana-mana pelajar. Mohon budi bicara kalian agar tidak meninggalkan komen-komen yang tidak bermoral.

Gunakan bahan di blog ini sewajarnya dan dapatkan sumber rujukan lain untuk membantu anda belajar. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang masalah atau kesulitan yang anda alami ekoran bergantung sepenuhnya pada isi kandungan blog ini.

Rabu, Oktober 05, 2011

Kerangka Karangan - Langkah-langkah yang dapat dilakukan oleh remaja untuk mengelakkan diri daripada terlibat dalam gejala sosial.

Soalan:
Dunia remaja sering terdedah kepada pelbagai gejala sosial.
Bincangkan langkah-langkah yang dapat dilakukan oleh remaja untuk mengelakkan diri daripada terlibat dalam gejala sosial.
[Soalan Percubaan Negeri Johor 2009]

Pendahuluan
- saban hari disogokkan dengan berita/isu semasa - remaja terlibat dengan pelbagai masalah sosial
- kebejatan akhlak dalam kalangan remaja seolah-olah semakin sukar dibendung
- remaja sendiri perlu ada kesedaran agar tidak terjebak dengan anasir-anasir yang tidak sihat

Isi-isi
  • Melengkapkan diri dengan ilmu keagamaan - Setiap agama menggariskan penganutnya - mendekati kebaikan - menjauhi kejahatan - remaja perlu bertindak bijak untuk tahu apa yang dilarang dan dibenarkan dalam agama - apabila mempunyai pegangan agama yang kukuh - secara automatik remaja tahu membataskan diri dalam pergaulan dan gaya hidup.
  • Memperkukuh jati diri - remaja akan lebih menghargai diri sendiri - hindarkan diri daripada terlibat dengan gejala negatif [nyatakan beberapa contoh]
  • Memilih rakan sebaya yang baik - remaja lebih banyak menghabiskan masa dengan rakan sebaya - perlu bijak memilih kawan - aktiviti dan tindakan rakan-rakan akan mempengaruhi remaja - sekiranya pilih teman yang suka melepak - tidak mustahil remaja akan terlibat sama
  • Mengisi masa lapang dengan aktiviti yang berfaedah - didik diri menghargai masa - lakukan aktiviti/pilih hobi yang mendatangkan manfaat seperti membaca, bercucuk tanam, menghadiri kelas-kelas kemahiran seperti komputer/jahitan - isi masa dengan perkara yang berfaedah - tidak akan terfikir langsung untuk menghabiskan masa dengan sia-sia
  • Sentiasa mematuhi nasihat ibu bapa dan guru - orang yang lebih tua  lebih dahulu makan garam - mereka lebih berpengalaman - dengar nasihat dan teguran mereka - pada usia remaja - gagal fikir dengan baik - sentiasa berfikiran positif menerima teguran dan bimbingan
  • Mendisiplinkan diri serta mematuhi peraturan yang ditetapkan - remaja memang penuh dengan naluri ingin mencuba - jiwa remaja juga cepat memberontak jika dikongkong - perlu disiplinkan diri dan belajar mematuhi setiap peraturan dan larangan (peraturan di sekolah, di asrama atau di rumah) - membentuk diri supaya menjadi insan yang lebih baik

Kesimpulan
- remaja yang harus bertanggungjawab atas diri sendiri
- tepuk dada tanya selera - perlu bijak berfikir untuk masa depan - bukan sekadar keseronokan sementara semata-mata

13 ulasan:

  1. Balasan
    1. Assalamu'alaikum/ Salam sejahtera,

      Ini siapa?

      Padam
  2. terima kasih ya!!!!!!!!!!!!!!

    BalasPadam
  3. comel blog ni... nice and cute

    BalasPadam
  4. Kerangka karangan yg mudah dan tak memeningkan kepala :D serious best! mudah faham and dapat impress kan lagi idea dekat kepala ni ^^v bila baca jea kerangka ni, terus otak ni laju je curahkan idea smpai melimpah limpah dah ni. haha. Thanks admin blog <3

    from me :nabila rasid (:

    BalasPadam
  5. Ada tak kerangka tentang faedah bercucuk tanam???

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lihat entri terbaru http://funcrayons.blogspot.com/2013/09/kerangka-karangan-faedah.html

      Padam
  6. dewan hj ali kat mane

    BalasPadam
  7. APAKAH MAKSUD kebejatan ?:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bejat bermaksud rosak. Jadi sekiranya kita membincangkan kebejatan akhlak remaja misalnya, bermaksud kerosakan akhlak remaja.

      Padam
  8. ade tak kerangke pasal usaha-usaha membantu rakan yang sering melakukan aktiviti yang tidak berfaedah?

    BalasPadam
  9. Sehr gut.. Danke für ihre hilfe.

    BalasPadam

Elakkan meninggalkan komen sebagai Anonymous/Tanpa Nama. Pilih 'Nama/URL', isikan nama (Tidak perlu isikan URL) dan tekan 'Teruskan'.

Follow by Email