Selamat Singgah!

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke FunCrayons. Blog ini menyediakan material/bahan belajar tambahan untuk para pelajar kelas tuisyen kami. Kami dengan rendah diri ingin berkongsi dengan kalian semua.

Suka diingatkan di sini, apa yang kami kongsikan di sini ialah bahan-bahan yang kami rasakan sesuai dan dapat membimbing murid/pelajar. Blog ini tidak menawarkan khidmat untuk memberi nota penuh atau menyediakan karangan lengkap untuk menyiapkan tugasan sekolah mana-mana pelajar. Mohon budi bicara kalian agar tidak meninggalkan komen-komen yang tidak bermoral.

Gunakan bahan di blog ini sewajarnya dan dapatkan sumber rujukan lain untuk membantu anda belajar. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang masalah atau kesulitan yang anda alami ekoran bergantung sepenuhnya pada isi kandungan blog ini.

Jika ada masalah dengan sebarang pautan di blog ini, sila maklumkan kepada kami di ruangan komen entri berkenaan.

Isnin, Oktober 15, 2012

Kerangka Karangan - Cara Mendidik Remaja Agar Menghormati Warga TuaPendahuluan:
Remaja bersikap kurang ajar terhadap warga tua - bukan perkara baru - kebanyakannya tidak mengendahkan posisi/kedudukan golongan emas ini dalam struktur masyarakat - tidak harus diabaikan atau dilupakan.
Sumber imej: rena-cruzee.blogspot.com

Isi-isi:
  • Ibu bapa harus memainkan peranan penting mendidik anak-anak - perlu menitikberatkan sikap kasih sayang terhadap orang tua kepada anak-anak mereka -dengan didikan yang sempurna, anak-anak akan menghormati dan menyayangi warga tua.
  • Budaya kunjung-mengunjung keluarga perlu diamalkan - bukan sahaja pada hari raya - dapat mengeratkan hubungan antara remaja dan warga tua - warga tua akan berasa terhibur apabila anak dan cucu mereka pulang menziarahi mereka - remaja akan sedar/belajar memahami kepayahan serta kesunyian warga tua.
  • Mengadakan dan memperbanyak kempen untuk menyedarkan generasi muda tentang pentingnya menghargai warga tua. Contoh: sambutan Hari Ibu dan Hari Bapa - remaja menghargai dan meraikan ibu bapa dengan membawa mereka berjalan/beri hadiah. 1 Oktober setiap tahun - sambutan Hari Warga Emas Peringkat Kebangsaan - akan timbul perasaan simpati, kasih sayang dan hormat golongan tua.
  • Tanamkan sikap kasih sayang dan hormat-menghormati dalam jiwa generasi muda - mereka tidak seharusnya melawan cakap orang tua sebaliknya bersifat empati dan mendengar rintihan warga tua - mereka dapat mengasihi dan menjaga keperluan warga tua dengan baik.
  • Pihak sekolah perlu mengadakan Hari Keluarga - hubungan antara murid dengan ibu bapa dan guru dapat dieratkan - pelajar dapat belajar bagaimana untuk memenangi hati dan menghormati warga tua - secara tidak langsung, mereka akan mengamalkan sikap begini walaupun mereka sudah dewasa.
  • Peranan pihak media massa cetak dan elektronik mendidik remaja - banyakkan cerita-cerita berunsurkan masyarakat penyayang di televisyen, artikel-artikel kemasyarakatan dalam majalah - menyedarkan remaja akan pentingnya menghormati warga tua - beri pengajaran agar mereka tidak mengabaikan warga tua jika tidak mahu diabaikan apabila tua nanti.

Penutup:
Warga tua perlu diberikan penghormatan yang sewajarnya - kita tidak seharusnya melupakan jasa mereka kepada keluarga dan negara - kita perlu sedar bahawa suatu masa nanti kita juga akan
menjadi tua seperti mereka.

Lihat juga: Kerangka Karangan - Peranan Ibu Bapa dalam Mendidik Anak-anak agar Menghormati Warga TuaDapatkan kerangka karangan yang lain di sini - KOMPILASI KERANGKA KARANGAN MENGIKUT TEMA.

7 ulasan:

Elakkan meninggalkan komen sebagai Anonymous/Tanpa Nama. Pilih 'Nama/URL', isikan nama (Tidak perlu isikan URL) dan tekan 'Teruskan'.

Follow by Email