Selamat Singgah!

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke FunCrayons. Blog ini menyediakan material/bahan belajar tambahan untuk para pelajar kelas tuisyen kami. Kami dengan rendah diri ingin berkongsi dengan kalian semua.

Suka diingatkan di sini, apa yang kami kongsikan di sini ialah bahan-bahan yang kami rasakan sesuai dan dapat membimbing murid/pelajar. Blog ini tidak menawarkan khidmat untuk memberi nota penuh atau menyediakan karangan lengkap untuk menyiapkan tugasan sekolah mana-mana pelajar. Mohon budi bicara kalian agar tidak meninggalkan komen-komen yang tidak bermoral.

Isnin, Oktober 15, 2012

Kerangka Karangan - Cara Mendidik Remaja Agar Menghormati Warga TuaPendahuluan:
Remaja bersikap kurang ajar terhadap warga tua - bukan perkara baru - kebanyakannya tidak mengendahkan posisi/kedudukan golongan emas ini dalam struktur masyarakat - tidak harus diabaikan atau dilupakan.
Sumber imej: rena-cruzee.blogspot.com

Isi-isi:
  • Ibu bapa harus memainkan peranan penting mendidik anak-anak - perlu menitikberatkan sikap kasih sayang terhadap orang tua kepada anak-anak mereka -dengan didikan yang sempurna, anak-anak akan menghormati dan menyayangi warga tua.
  • Budaya kunjung-mengunjung keluarga perlu diamalkan - bukan sahaja pada hari raya - dapat mengeratkan hubungan antara remaja dan warga tua - warga tua akan berasa terhibur apabila anak dan cucu mereka pulang menziarahi mereka - remaja akan sedar/belajar memahami kepayahan serta kesunyian warga tua.
  • Mengadakan dan memperbanyak kempen untuk menyedarkan generasi muda tentang pentingnya menghargai warga tua. Contoh: sambutan Hari Ibu dan Hari Bapa - remaja menghargai dan meraikan ibu bapa dengan membawa mereka berjalan/beri hadiah. 1 Oktober setiap tahun - sambutan Hari Warga Emas Peringkat Kebangsaan - akan timbul perasaan simpati, kasih sayang dan hormat golongan tua.
  • Tanamkan sikap kasih sayang dan hormat-menghormati dalam jiwa generasi muda - mereka tidak seharusnya melawan cakap orang tua sebaliknya bersifat empati dan mendengar rintihan warga tua - mereka dapat mengasihi dan menjaga keperluan warga tua dengan baik.
  • Pihak sekolah perlu mengadakan Hari Keluarga - hubungan antara murid dengan ibu bapa dan guru dapat dieratkan - pelajar dapat belajar bagaimana untuk memenangi hati dan menghormati warga tua - secara tidak langsung, mereka akan mengamalkan sikap begini walaupun mereka sudah dewasa.
  • Peranan pihak media massa cetak dan elektronik mendidik remaja - banyakkan cerita-cerita berunsurkan masyarakat penyayang di televisyen, artikel-artikel kemasyarakatan dalam majalah - menyedarkan remaja akan pentingnya menghormati warga tua - beri pengajaran agar mereka tidak mengabaikan warga tua jika tidak mahu diabaikan apabila tua nanti.

Penutup:
Warga tua perlu diberikan penghormatan yang sewajarnya - kita tidak seharusnya melupakan jasa mereka kepada keluarga dan negara - kita perlu sedar bahawa suatu masa nanti kita juga akan
menjadi tua seperti mereka.

Lihat juga: Kerangka Karangan - Peranan Ibu Bapa dalam Mendidik Anak-anak agar Menghormati Warga Tua

6 ulasan:

Elakkan meninggalkan komen sebagai Anonymous/Tanpa Nama. Pilih 'Nama/URL', isikan nama (Tidak perlu isikan URL) dan tekan 'Teruskan'.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email