Selamat Singgah!

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke FunCrayons. Blog ini menyediakan material/bahan belajar tambahan untuk para pelajar kelas tuisyen kami. Kami dengan rendah diri ingin berkongsi dengan kalian semua.

Suka diingatkan di sini, apa yang kami kongsikan di sini ialah bahan-bahan yang kami rasakan sesuai dan dapat membimbing murid/pelajar. Blog ini tidak menawarkan khidmat untuk memberi nota penuh atau menyediakan karangan lengkap untuk menyiapkan tugasan sekolah mana-mana pelajar. Mohon budi bicara kalian agar tidak meninggalkan komen-komen yang tidak bermoral.

Gunakan bahan di blog ini sewajarnya dan dapatkan sumber rujukan lain untuk membantu anda belajar. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang masalah atau kesulitan yang anda alami ekoran bergantung sepenuhnya pada isi kandungan blog ini.

Jika ada masalah dengan sebarang pautan di blog ini, sila maklumkan kepada kami di ruangan komen entri berkenaan.

Selasa, Mac 19, 2013

Kerangka Karangan - Pengalaman Bekerja Semasa Cuti Sekolah

Soalan:
Semasa cuti persekolahan yang lalu, anda berpeluang bekerja di sebuah kilang. Ceritakan pengalaman anda ketika bekerja di kilang tersebut.

Pendahuluan
 • cuti persekolahan – bekerja di kilang biskut – bersama rakan – mengisi masa lapang sambil mencari duit poket

Isi – isi
 • pertama kali bekerja – gaji RM20 sehari – sudah mula membayangkan keseronokan apabila menerima gaji
 • hari pertama bekerja – ditugaskan untuk memasukkan biskut ke dalam tin – mula – mula terasa kekok dan lambat – ditegur oleh penyelia kilang - terus mencuba agar dapaty laksanakan kerja dengan lebih baik - alah bisa tegal biasa
 • minggu kedua bekerja – semakin seronok – semakin mahir dengan tugasan yang diberi - kerja lebih cepat – kurang ditegur oleh penyelia -  mendapat kenalan baru – selalu meluangkan masa bersama mereka ketika waktu rehat  - pelbagai peringkat umur - ada juga beberapa orang pelajar yang turut bekerja separuh masa
 • pekerja senior banyak memberikan nasihat – berjimat dalam berbelanja – jangan lupa pengorbanan ibu dan bapa
 •  minggu ketiga - berpeluang membuat kerja lebih masa - kilang mendapat tempahan biskut - pulang lewat daripada biasa - benar-benar keletihan - mula faham pengorbanan yang dilakukan oleh ibu bapa yang mencari rezeki demi menampung keperluan kami sekeluarga

Penutup
 • mendapat gaji pertama – seronok dan teruja – belikan adik kuih – membeli majalah kegemaran untuk diri sendiri -  bakinya diserahkan kepada ibu untuk disimpan


*Jika anda ada isi tambahan, boleh kongsikan di ruangan komen.
Dapatkan kerangka karangan yang lain di sini - KOMPILASI KERANGKA KARANGAN MENGIKUT TEMA.

2 ulasan:

 1. karangan pasal pengalaman ni memang kena 6 perenggan kan ? or it is depens on kita nak buat berapa perenggan je pon ?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Seeloknya 6 perenggan. 1 perenggan pendahuluan, 4 perenggan isi dan 1 perenggan penutup. Boleh lebih daripada 6 perenggan tetapi jangan tulis terlalu panjang hingga melebihi anggaran masa yang diperuntukkan.

   Padam

Elakkan meninggalkan komen sebagai Anonymous/Tanpa Nama. Pilih 'Nama/URL', isikan nama (Tidak perlu isikan URL) dan tekan 'Teruskan'.

Follow by Email