Selamat Singgah!

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke FunCrayons. Blog ini menyediakan material/bahan belajar tambahan untuk para pelajar kelas tuisyen kami. Kami dengan rendah diri ingin berkongsi dengan kalian semua.

Suka diingatkan di sini, apa yang kami kongsikan di sini ialah bahan-bahan yang kami rasakan sesuai dan dapat membimbing murid/pelajar. Blog ini tidak menawarkan khidmat untuk memberi nota penuh atau menyediakan karangan lengkap untuk menyiapkan tugasan sekolah mana-mana pelajar. Mohon budi bicara kalian agar tidak meninggalkan komen-komen yang tidak bermoral.

Gunakan bahan di blog ini sewajarnya dan dapatkan sumber rujukan lain untuk membantu anda belajar. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang masalah atau kesulitan yang anda alami ekoran bergantung sepenuhnya pada isi kandungan blog ini.

Jika ada masalah dengan sebarang pautan di blog ini, sila maklumkan kepada kami di ruangan komen entri berkenaan.

Selasa, Mac 19, 2013

Kerangka Karangan - Punca atau Sebab Remaja Suka Membuang Masa dengan Sia-siaSoalan:
Kebanyakan remaja masa kini lebih suka membuang masa dengan sia – sia seperti melepak di kompleks beli – belah, lumba haram dan sebagainya. Bincang sebab – sebab hal ini berlaku.

Pendahuluan
  • masih ada remaja yang bergelandangan di mana – mana tanpa arah tujuan – membazir masa

Isi – isi
  • pengaruh rakan – mempengaruhi sikap dan pemikiran remaja – bersaing untuk menunjukkan kebolehan tersendiri seperti berlumba haram – ingin menjadi popular
  • masalah keluarga – hubungan renggang, tidak tenteram, tertekan – ingin keluar untuk mencari kesenangan kononnya - untuk menghilangkan tekanan
  • faktor persekitaran – kompleks beli – belah banyak kemudahan – alat permainan video banyak – melalaikan para remaja - ada yang suka bertaruh menunjukkan kebolehan atau bakat – membazir
  • sikap masyarakat dan pihak berkuasa – tidak ambil peduli akan tingkah laku remaja – tiada peraturan yang melarang melepak atau berfoya – foya – malah, ada pihak berkuasa yang dicabar remaja
  • tidak pandai menghargai masa - remaja tidak sedar akan kepentingan masa - tidak endah akan kesan/akibat membuang masa 

Penutup
  • remaja perlu bijak membahagikan masa – ceburi aktiviti yang berfaedah/bermanfaat - masa itu emasDapatkan kerangka karangan yang lain di sini - KOMPILASI KERANGKA KARANGAN MENGIKUT TEMA.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Elakkan meninggalkan komen sebagai Anonymous/Tanpa Nama. Pilih 'Nama/URL', isikan nama (Tidak perlu isikan URL) dan tekan 'Teruskan'.

Follow by Email