Selamat Singgah!

Assalamu'alaikum & Salam Sejahtera,

Selamat datang ke FunCrayons. Blog ini menyediakan material/bahan belajar tambahan untuk para pelajar kelas tuisyen kami. Kami dengan rendah diri ingin berkongsi dengan kalian semua.

Suka diingatkan di sini, apa yang kami kongsikan di sini ialah bahan-bahan yang kami rasakan sesuai dan dapat membimbing murid/pelajar. Blog ini tidak menawarkan khidmat untuk memberi nota penuh atau menyediakan karangan lengkap untuk menyiapkan tugasan sekolah mana-mana pelajar. Mohon budi bicara kalian agar tidak meninggalkan komen-komen yang tidak bermoral.

Gunakan bahan di blog ini sewajarnya dan dapatkan sumber rujukan lain untuk membantu anda belajar. Kami tidak akan bertanggungjawab atas sebarang masalah atau kesulitan yang anda alami ekoran bergantung sepenuhnya pada isi kandungan blog ini.

Jika ada masalah dengan sebarang pautan di blog ini, sila maklumkan kepada kami di ruangan komen entri berkenaan.

Jumaat, Oktober 14, 2011

Kerangka Karangan - Pemakanan Seimbang

Soalan:
Kamu dan rakan sedang menikmati makanan di kantin. Sambil makan, kamu berbual – bual tentang makanan seimbang. Tulis perbualan kamu itu selengkapnya.




Pendahuluan:
  • sedang menikmati makanan di kantin sekolah – berbual – bual tentang pemakanan – makanan seimbang penting – diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran yang sihat

Isi – isi:
  • maksud makanan seimbang – makanan berkhasiat – terdiri daripada karbohidrat, protein, vitamin dan zat – zat lain - pengambilan makanan seimbang bermaksud - mengambil makanan bergizi yang cukup untuk keperluan tubuh
  • jenis – jenis makanan berkhasiat - makanan yang mengandungi karbohidrat - memberi tenaga (beri contoh yang sesuai) - protein untuk tumbesaran dan membina tisu-tisu dalam badan (beri contoh yang sesuai) banyakkan makan sayur dan buah – vitamin untuk mencegah serangan penyakit - susu - untuk keperluan kalsium tubuh
  • amalkan mengambil makanan secara teratur dan seimbang - rancang menu yang sihat - jauhi makanan ringan (beri contoh yang sesuai) yang tidak elok untuk kesihatan
  • kebaikan mengambil makanan yang berkhasiat - tumbesaran lebih sempurna - zat makanan cukup - dapat mengelakkan penyakit
  • mengelakkan pemakanan yang berlemak, bergula atau terlalu berkanji – tidak mengawal pemakanan akan mengakibatkan penyakit kencing manis, darah tinggi dan sakit buah pinggang – membaca risalah kesihatan dan pemakanan yang sihat – sentiasa membuat pemeriksaan kesihatan di klinik atau hospital

Penutup:
  • waktu rehat tamat – minta diri – masuk ke kelas – menyambung pembelajaran – mengucapkan selamat tinggal

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Elakkan meninggalkan komen sebagai Anonymous/Tanpa Nama. Pilih 'Nama/URL', isikan nama (Tidak perlu isikan URL) dan tekan 'Teruskan'.

Follow by Email